OM

OM IDA

Ida Gillner


Jag heter Ida Gillner och är frilansande musiker, artist, scenkonstnär och kompositör med bas i Göteborg. Sopransaxofon, piano och röst är mina främsta instrument. Jag är uppvuxen i en musikfamilj på Asperö i Göteborgs Södra Skärgård, började spela piano vid 6 års ålder och saxofonen kom in i mitt liv när jag var 9. Jag har många år i Kulturskolan bakom mig och tog examen från världsmusikprogrammet vid Högskolan för Scen och Musik år 2012. Sedan 2016 frilansar jag på heltid.


Med en grund i folk- och världsmusik, ett ungdomshjärta klappandes för pop och på senare år utforskande i neoklassisk musik, så går jag alltid dit det känns. Jag utforskar gärna musikaliska gränser och konstnärliga sammanhang genom skapande, improvisation och musikaliska möten. Mitt hjärta bultar extra mycket för starka melodiska uttryck med ett stråk av vemod och jag tycker om att röra mig både i det lekfulla och allvarsamma, vilket ofta präglar musiken jag skapar, spelar och dras till. Oavsett genre.


De senaste åren har jag bland annat profilerat mig i musik och kultur på jiddisch, genom projektet Shtoltse lider där min duo Ida&Louise har jobbat med att tonsätta dikter av kvinnliga jiddischspråkiga poeter. Jag turnérar mycket med den finska tangogruppen Anna Heikkinen & Längtans Kapell. 2021 släpptes mitt debutalbum som soloartist, ”Anna”, med egenskriven pianomusik. Jag komponerar musik till de flesta sammanhang jag är med i, men tar också uppdrag som kompositör för tex teater. Jag syns regelbundet i olika scenkonstföreställningar för både barn och vuxna, det kan vara i fria grupper eller som projektanställd på fasta teaterscener. Jag anlitas också för workshops i olika sammanhang.


"Musik når under huden och in i minsta hjärterot."

"Din musik är som ett hav......."
"Saxofonen gråter!"

VIDEO

Ida Gillner - solopiano

FLOCKEN

Ida&Louise

Shtoltse lider

Anna Heikkinen & Längtans Kapell

Westan

Alla vindar är stilla - komponerad teatermusik

Dagar i Warszawa - komponerad teatermusik

Ida Gillner och Camilla Åström

DISKOGRAFI

Klicka på albumet för att lyssna

Egna band/projekt

Anna Heikkinen &

Längtans Kapell
Omenatango

Kakafon Records 2023

(sopransaxofon, sång)

Gästmusiker

Magnus Marcinkowski Pettersson

Sånger ur drömmarnas reservoar

Kakafon Records 2023

(sopransax på ett spår

Ida Gillner

Anna

Egen utgivning 2021


(piano, sång, komposition)

Söderut

Steg

Aproduktion 2011


(synt/keyboard på livegig)

Ida&Louise

Shtoltse lider

Kakafon records 2019

(sopransaxofon, sång, komposition)

Camilla Åström & Kompanjonerna

Visor för frågvisa

Kakafon records 2012

(sopransax på några spår)

FLOCKEN
Altona
Kakafon Records 2016


(sopransaxofon, komposition)

Ida&Louise

Vilda vinde

Egen utgivning 2013

(sopransaxofon, komposition)

mist

On high heels

Egen utgivning 2008


(elgitarr, sång, låtskrivning)

Band


Jag är verksam i olika band och konstellationer där musiken ofta vilar på en folkmusikalisk grund (tex svensk folkmusik, klezmer, finsk tango), men där det gärna finns utrymme för improvisation, musikaliska korsbefruktningar och utforskanden.


LÄS OM MINA BAND/PROJEKT


Scenartist/föreställningar


Jag älskar att jobba sceniskt där flera konstuttryck möts och där min roll som musiker också inkluderar sceniskt agerande på olika sätt. Både i projektanställningar som teatermusiker och i föreställningar som jag är med och skapar från grunden. Jag har bl.a jobbat för Borås Stadsteater, Embla Dans och Teater och Vera Berzak Teatersällskap. Aktuella föreställningar som jag varit med och skapat är Satumaa-Sagolandet, Shtoltse lider och Äventyr och Resfeber.


VIEW MY WORK


Soloartist


Sedan 2021 är jag verksam som soloartist i eget namn med min pianomusik.


VIEW MY WORK


Teatermusik


Vestibulum aliquam semper vivamus, placerat cras Ullamcorper odio reprehenderit litora, ut vestibulum odio elementum, vitae mauris ultrices, iaculis aliquam.


VIEW MY WORK


Komposition


Att skapa och komponera musik har jag alltid gjort och det är en viktig del i mitt konstnärsskap. Jag komponerar musik till de flesta grupper som jag spelar i, och anlitas också som kompositör för teater och scenkonst.


VIEW MY WORK


Övriga uppdrag


Solist

Jag anlitas som solist (sopransaxofon) i olika sammanhang så som bröllop, begravningar, gudstjänster, körkonserter etc.

Workshop
Jag kan erbjuda workshop i samband med konsert i tex sångutlärning på jiddisch och låtutlärning.

Skapande skola
Erbjuder program för skapande skola inom rytmik och musik.

VIEW MY WORK